اندر وادی مَرکب دوچرخ یا موتور – مکتوب هفتم
به تبع مکتوبی که در ایام ماضیه* ، اندر تعاریف و معانی “آفرود” تحریر و تقریر* گشت ، اذناب* و انصار* و ایادی* همی پای فشردند که اندر مَرکب دوچرخ یا همانا موتور نیز تَتَبُع* و تَلَمُّذ* گردد . فلذا بعرض میرساند ، چندی بود قصد داشتم به معرفی این مَرکَب محبوب القلوب ، یعنی موتور ، بپردازم و چون سَراچه* ضمیرم در این باب از پرتو خیال ، منَوّر و از آنجا که استدراک* حوادث و استعلام وقایع ، از جمله وظایف هر موتور سوار دل آگاه است ، همه روزه به معابر و محافل و مناطق موتورسواران و همچنین رسانه های ضالّه ای* همچون اینترنت شدمی و در استخبار* و استطلاع* نکات و کنکاش و کشف مشاهیر این فنّ ، صرف همت کردمی .
حال بقرار معهود* ، از جهت تحکیم اقوال و تثبیت این سنت وجیهه* ، به معرفی این مَرکب مشهور میپردازیم :
. . . و اما موتور ، بر وزن شُتُر ، عِندَالعُرف* ، مَرکبی آهنین ( ویا آلیاژ آلومینیم همراه با فیبرکربن ) باشد بسیار سخت پیکر ، که یکی از اجزاء اصلی آن بقول فرنگان ، “انجین” است و قدرت از آن به یاری و همکاری آلات دیگری بنام “صفحه کلاچ و گیربکس” ، در شَراشِر* وجود مَرکب ، منتشر و جاری شده و به مَدد آن ، گُسیل طُرُق* و شَوارع* و خارج آن یعنی “آفرود” دارند و اقطار* و امصار* درسِپُرَند و به اندک اشاره راکب آن ، نعره کشان ، جبال و دشت و بیابان و ایضا رُمُول* زیبا ، بزیر آورند و از صفات دیگر این مَرکب ، منظر آنست که دیده صاحب نظران به مشاهدت خیره کرده و صدای آن نیز بقسمی باشد که دل خائف* از قفای* قصب* لرزیدن گیرد . خصوصا اگر اگزوز آن “آکروپاویچ*” باشد .
در رساله “احسن الآفرودین فی جبال الرمول الورزنه*” ، روایت است که جماعت شباب* ، گزینش موتور بدان جهت کنند که از قُیُود مُشَدّده و اصول مُسَلَّمه رانندگی مراکب در شهر ، رُخ تابند و همی سر به کوه و بیابان و جبال رمول گذارند.
. . . از مولانا “شیخ علی ابن منافق” ، ادام الله آفروده ، ملقب به “احسن الراکبین فی موتورال کی تی ام” ، که دارای مقامی شامخ* و منزلتی باسق* میباشد ، در رساله “تشنجات الموتور فی جبال الدُرفک والطالکوه” آمده ، از جمله واجبات خصوصیات راکب موتور، همانا ، سِعّه نظر* و قوت بصر* و سرعت عمل باشد . خصوصا هنگام شیب زدن .
و اما این مرکب دارای اقسامی است که درباره احسن آن ، جمهور محققین را عقیدت یکسان نیست . پاره ای برآنند که نوع دوزمانه آن دارای مرتبتی والاست و بخاطر وزن کم آن ، راکب را در هر شرایطی به سر منزل مقصود رساند و عده ای را نیز رای بر آنست که نوع چهار زمانه انژکتوری آن از حیث خطی – Linearity – بودن پاسخ آن به گاز دادن و صناعت پیشرفته آن ، بی رقیب و بی همتاست .
از “ابواآفرود ابن موتورساز” ، ادام الله بقاء ، در رساله “ال کی تی ام فی صناعت الاتریش” آمده ، از جهت الزام حُجَّت* و اقامت بَیِنَت* ، در سرافرازی موتورهای دو زمانه همین بس که طبیب مشهوری همچون “شیخ سید علیرضا” با این مرکب دوزمانه ، طی پرشهائی که فرنگان به آن تیک آف و عجمان به آن تک چرخ گویند ، در جبال عظیم کلاردشت و طالکوه ، آنچنان اطوار غریبه و حالات عجیبه ای از وی با موتور ظاهر گشت که یاران جملگی برجای خشک و متحیر از این همه مهارت و تسلط وی بر این مرکب دو چرخ شدند و این چنین بود که جمهور اَذناب و انصار ، آوازه اشتهار* وی به گنبد دوار* رسانیدند . باشد که همیشه کِسوت موتورسواری ایشان مُطرَز* و در تَواتُر* آفرود مُوَیَّد* گردد .
ولی آن فرقه دیگر ، یعنی 4 زمانه ، بَیّنِه* و مستنداتی از خصایص شیخ علی ابن بهرامی ، طَوَلَ الله عمره* ، که تشعشعات کوس جلالتش* همه جا را مُنَوَّر و دولت و صولت* او از عالی* تا دانی* را فرا گرفته ، تذکره ای جاری و ساری نموده اند که با هزاران بینه و ادِلّه* فنی و مستندات کارخانه ای ، ثابت مینماید که در وادی موتور ، فقط 4 زمانه و لا غیر .
نامبرده در “آوانما” یا آنطور که فرنگان گویند ، “ویدئو کلیپ” هائی که در رسانه های ضاله ای همچون “الفیسبوک” و “الیوتیوب” بطور مستند مَضبوط* است ،
با این مرکب 4 زمانه در رمول زیبا آنچنان یَمین و یَسار* و اصول و افنان* را کاویدندی که یاران جملگی مدهوش هنرنمائی آن شخص گردیدندی و از فرط استعجاب* ، گریبان دریدندی و سر به کوه و بیابان گذاشتندی !! یاللعجب !
نتیجه آخر اینکه ، چون از دیر باز بین این دو فرقه آنچنان جنگهای مهیبی در جریان بوده که از حیث وسعت تخریب و کشتار ، جنگهای صلیبی به پای آن نرسد و تا به امروز نتوانسته اند این دو به یک توافق مرضی الطرفین* برسند و از متون بدست آمده زیر خاکی نیز ، مشخص شده که از عهد هخامنشیان تا به امروز “کل کل” این دو دسته ادامه داشته است ، فلذا بر افراد صاحب خرد است که از میان انبوه اَدِلّه و بَراهینی که از هر دو فرقه 4 زمانه و 2 زمانه ساری و منتشر است ، خود راسا به حقیقت دست یابند .
والله اَعلَم بِالصواب
زمستان سنه 1394
• نوشته : شیخ سروش ابن مطهر ، ملقب به کثیرالسفر فی الدنیا ، علی پاجرو والسایرالمراکب الفُورویل درایو و بعضا موتورهای کی تی ام .
• الهام گرفته از کتاب التفاصیل نوشته فریدون توللی .
– ماضیه : گذشته
– تقریر : بیان و قول و شرح
– اذناب : دنباله روها
– انصار : یاران
– ایادی : دستها ( منظور اطرافیان است )
– تَلَمُّذ : آموختن
– تَتَبُّع : پژوهش
– سراچه : خانه کوچک
– استدراک : درک کردن
– ضالّه : گمراه
– استخبار : کسب خبر کردن
– اِستطلاع : کسب اطلاع
– مَعهود : پیمان کرده شده
– وجیهه : درای حسن و جمال
– عندالعرف : طبق عرف و عادات جامعه
– شَراشِر : تمامی تن
– طُرُق و شَوارع : جاده ها و راهها
– اقطار : کرانه ها
– امصار : شهرها
– رُمول : جمع رمل – تپه های شنی
– خائف : ترسیده و ترسان
– قفا : پس سرو گردن
– قصب : پشت
– آکروپاویچ : نوعی اگزوز حرفه ای
– ورزنه : نام آخرین شهر کنار زاینده رود
– شباب : جوانان
– شامخ و باسق : بلند – مرتفع
– سعه نظر : بلند نظری
– قوت بصر : بینائی قوی
– حجت و بینت : دلیل
– اشتهار : شهرت به فضیلت
– گنبد دوار : کنایه از آسمان
– مُطرَز : زینت داده شده و طراز کرده شده .
– تَواتُر : پیاپی آمدن یا پس یکدیگر آمدن .
– موَیَّد : قوت داده شده . نیرو داده شده .
– بَیّنِه : دلیل
– طَوَلَ الله عمره : عمرش طولانی باد
– کوس جلالت : حجم شکوه و عظمت
– صولت : هیبت
– عالی تا دانی : بالا تا پائین
– ادله : دلایل
– مَضبوط : نیک نگاهداشته و حراست شده
– یَمین : سمت راست
– یَسار : سمت چپ
– اَفنان : شاخه ها
– اِستِعجاب : شگفتی
– یاللعجب : شگفتا – عجبا
– مرضی الطرفین : مورد رضایت دو طرف
5 دیدگاه. ارسال دیدگاه
ای شیخنا سروش ابن مطهر…
قرائت این مکتوب شیخ بزرگ و این پیر دانای جماعت موتور رانان ؛… این بنده حقیر را بسیار خوش آمد و دامن از دست بشد… بطوری که عربده کشان جامه دریده و بسوی مرکب (روان) ابیض خویش هجوم برده و سر به بیابان نهادم…
باشد که قلم توانای آن شیخ کبیر … هماره ما را به هیجان آورد
ارادتمند
سینا احمدی… معمار الممالک… از صفحات شمالی ولایت تهران
خیلی از لطف شما متشکرم آقای احمدی.
سلام انقدر زیبا بود که با توجه به اینکه خسته بودم گفتم حداقل یک تشکر خشک و خالی داشته باشم ایوالله .
لطفا فرق موتور freeride کی تی ام با اندرو را هم بنویسید؟
Freeride بین تریل و اندورو هست . بنابراین دسته بندیها میشه :
– تریل – فری راید – اندورو – کراس